Smaakbom uit El Salvador

09/04/2021

In 2019 trok ik voor het eerst naar El Salvador. Ik boekte een shuttle bus in Antigua - Guatemala richting de surfstranden aan de El Salvadoriaanse kust (‘El Tunco’ voor de liefhebbers). Toen ik mijn ticket boekte, vroeg ik of ze me onderweg aan een Texaco tankstation konden afzetten. De vriendelijke dame noteerde het met enig onbegrip op mijn ‘boleto’. Ik maakte haar gauw duidelijk dat een vriend me daar zou oppikken en dat ik niet ging surfen. Ik moest het de volgende dag bij vertrek zeker ook tegen de chauffeur zeggen, gaf ze me aan. Zo geschiedde. Ik werd tegenover het Texaco Metalío tankstation afgezet tot verbazing van de andere inzittenden en nam plaats in het tankstation. Een halfuurtje later stopte Andres Acosta voor de deur en weg waren we richting Concepíon de Ataco. We bezochten zijn plantages, cupten zijn koffie, bezochten de dry-mill waar de koffie verwerkt wordt, dronken een koffie bij een bevriende barista/koffiebrander en aten ’s avonds heerlijke ‘pupusas’ (hun nationaal gerecht).

In 2020, net voor Covid-19 de boel in de war stuurde, ging ik opnieuw op bezoek bij Andres. Dit keer na een uren lange busrit vanuit Honduras; kwestie van niet altijd langs dezelfde weg El Salvador binnen te komen! We cupten zijn koffie en ik selecteerde een mooi nano-lot. Tot slot bezochten we samen de persoon die de koffie vacuüm zou verpakken voor ons. De rest werd geschiedenis. Vol spanning wachtte ik in de zomer van 2020 op de ‘arrival’ van de koffie. Eind vorig jaar roosterde ik de eerste ‘batches’. Wat een genot. Wat een koffie. Een explosie van smaak. Met heel veel plezier presenteren we jullie deze ‘explosieve’ natural van Finca Nazareth. Spring binnen bij ons in de coffee bar en bemachtig een pak. Keer vliegensvlug huiswaarts en laat deze ‘natural’ jullie smaakpapillen verwennen! Waar wacht je nog op?

PS: Ik ben nog maar net terug van mijn laatste trip naar Guatemala & El Salvador en wist opnieuw een schitterend micro-lot van Nazareth te selecteren. Dat komt er in het najaar van 2021 aan. Je bent gewaarschuwd!