Het leven?
Misschien is dat gewoon zoveel mogelijk ‘glimlachen’ verzamelen.

WAAROM DOEN WE WAT WE DOEN?

"Zo nu en dan bekruipt me weleens de vraag: waarom?
Zolang ik er mezelf en anderen een glimlach mee bezorg, weet ik dat het goed zit."

MAKE ME SMILE

Het waarom van koffie is voor mij een lang verhaal en één met heel veel laagjes. In essentie is het echter terug te brengen tot mijn drang om de ‘wereld’ te ontdekken en ‘glimlachen’ te verzamelen. Als het mij doet glimlachen, doet het mij ook willen ontdekken en doet het mij ook reizen. Of het nu muziek, Mark Rothko of koffie is. De rugzak waar ik als twintiger de wijde wereld mee in trok, vergezelt me nu nog jaarlijks op mijn koffie ‘sourcing trips’.

DE WERELD IN EEN KOPJE

Ergens onderweg en vele koffies later vielen de puzzelstukken in elkaar: koffie is dag in dag uit onze ‘close(st) encounter’ met de andere kant van de wereld. Velen van ons staan hier echter niet bij stil. Maar als ik ’s ochtends de eerste slok koffie in mijn mond verwelkom en de complexe smaken langzaam tot mij neem, droom ik rustig weg naar streken ver van hier. Langzaam glijd ik in gedachten langs groene heuvels, ontmoet ik breed glimlachende mensen en laat ik moe maar voldaan de avond vakkundig de dag beëindigen. Terwijl de afkoelende koffie langzaamaan zijn volledige smaakgeheimen prijs geeft, maak ik mij op voor een nieuwe dag. Dat geluk, dat mij iedere dag opnieuw te beurt valt, wens ik jou ook van harte toe.

Chickenbus - Cuatro Caminas - Guatemala

ERGENS ONDERWEG VIEL DE PUZZEL IN ELKAAR. KOFFIE IS ONS DAGELIJKS CONTACT MET DE ANDERE KANT VAN DE WERELD.

IN DEN BEGINNE …

Het moet ergens eind jaren ’90 geweest zijn. Onderweg in de Verenigde Staten prikkelde koffie en de aanwezige koffiebars mijn hersenen. De jaren 2000 brachten de bal verder aan het rollen. Ik ging aan de slag bij een koffiebrander, leerde de knepen van het koffieproeven kennen en werd ‘Belgisch Kampioen Koffieproeven’. Voorjaar 2010 deed Duane Sorenson zijn door een jetlag gedreven maar uiterst inspirerend verhaal in Rotterdam. De cirkel was rond. Tijd om op eigen benen te staan.

HET EERSTE DECENNIUM …

Sinds 2010 schrijven we aan ons eigen verhaal en brachten we met Mucho Gusto Coffee Bar specialty coffee voor het eerst naar Hasselt. In 2016 stampten we onze eigen ‘micro-roastery’ uit de grond en realiseerden we na jaren van voorbereiding onze eerste ‘direct trade’ met onze partner-boeren in Guatemala. Inmiddels brachten we door middel van onze trainingen & workshops een kleine 200 baristas in spé de knepen van het vak en respect voor everything koffie bij.


ONDERTUSSEN

We zijn inmiddels uitgegroeid tot de eerste & enige Limburgse specialty coffee brander die actief is vanop de koffieplantages in Centraal-Amerika, via onze eigen koffiebranderij tot in de tas bij ons in de koffiebar. Een geïntegreerd verhaal dat ons voldoening geeft, maar evenzeer aan onze klanten én aan onze direct trade partner-boeren in Guatemala, Nicaragua en El Salvador.

EN NU VERDER …

Het heeft tot op heden veel moeite gekost en het ziet er niet naar uit dat hier snel verandering in zal komen. We hebben nog veel plannen en die gaan nog veel inspanningen vragen. Het blijft leren, proberen en vaak mislukken, in vraag stellen en trachten te groeien. Regelmatig gefrustreerd en teleurgesteld maar gelukkig veel vaker met de glimlach op het gezicht. Wat er ook van is. We zijn er fier op want het is echt & oprecht.

NA EEN DECENNIUM LANG AAN DE KAR TE TrEKKEN, IS MUCHO GUSTO COFFEE EEN SMAAKMAKER IN HET BELGISCHE KOFFIELANDSCHAP EN UNIEK IN LIMBURG.

Van moite doen gesproken, container landen bij Finca Rosma. Respect!

Roel Driesen voor gekleurde muur

Wil je meer weten over hoe we onze koffie selecteren en roosteren? kijk dan zeker even bij Roastery.