TO BLOG OR NOT TO BLOG

‘Parabels van een voorbije toekomst’ zo omschrijf ik mijn blogberichten zelf wel eens. Gebeurtenissen, ontmoetingen, teleurstellingen, verrassingen,… al dan niet uit het recente verleden die ons ‘triggeren’ om in onze pen te kruipen.

Hopelijk genuanceerd maar steeds scherp. Met oog voor het verleden kijken we vooruit. De blik op de toekomst, ook al is die soms voorbij voor we er ‘erg’ in hebben. Veel lees plezier.

Smaakbom uit El Salvador

09/04/2021

In 2019 trok ik voor het eerst naar El Salvador. Ik boekte een shuttle bus in Antigua - Guatemala richting de surfstranden aan de El Salvadoriaanse kust (‘El Tunco’ voor de liefhebbers). Toen ik mijn ticket boekte, vroeg ik of ze me onderweg aan een Texaco tankstation konden afzetten. De vriendelijke dame noteerde het met enig onbegrip op mijn ‘boleto’. Ik maakte haar gauw duidelijk dat een vriend me daar zou oppikken en dat ik niet ging surfen. Ik moest het de volgende dag bij vertrek zeker ook tegen de chauffeur zeggen, gaf ze me aan. Zo geschiedde. Ik werd tegenover het Texaco Metalío tankstation afgezet tot verbazing van de andere inzittenden en nam plaats in het tankstation. Een halfuurtje later stopte Andres Acosta voor de deur en weg waren we richting Concepíon de Ataco. We bezochten zijn plantages, cupten zijn koffie, bezochten de dry-mill waar de koffie verwerkt wordt, dronken een koffie bij een bevriende barista/koffiebrander en aten ’s avonds heerlijke ‘pupusas’ (hun nationaal gerecht). In 2020, net voor Covid-19 de boel in de war stuurde, ging ik opnieuw op bezoek bij Andres. Dit keer na een uren lange busrit vanuit Honduras; kwestie van niet altijd langs dezelfde weg El Salvador binnen te komen! We cupten zijn koffie en ik selecteerde een mooi nano-lot. Tot slot bezochten we samen de persoon die de koffie vacuüm zou verpakken voor ons. De rest werd geschiedenis. Vol spanning wachtte ik in de zomer van 2020 op de ‘arrival’ van de koffie. Eind vorig jaar roosterde ik de eerste ‘batches’. Wat een genot. Wat een koffie. Een explosie van smaak. Met heel veel plezier presenteren we jullie deze ‘explosieve’ natural van Finca Nazareth. Spring binnen bij ons in de coffee bar en bemachtig een pak. Keer vliegensvlug huiswaarts en laat deze ‘natural’ jullie smaakpapillen verwennen! Waar wacht je nog op? PS: Ik ben nog maar net terug van mijn laatste trip naar Guatemala & El Salvador en wist opnieuw een schitterend micro-lot van Nazareth te selecteren. Dat komt er in het najaar van 2021 aan. Je bent gewaarschuwd!
Lees meer

Sitting On the Dock of the … Highway

07/04/2021

Daar zat hij dan. Ik ergens onderweg, hij zomaar ergens zittend. De shuttle bus die me die ochtend in Guatemala van het Atitlán meer naar Huehuetenango bracht (waar een koffieboer me opwachtte), maakte een gebruikelijke tussenstop in een typische ‘comedor’. Binnen zitten op een mooie ochtend trok me minder aan, dus snel een broodje met beleg en hopsakee naar buiten. Ik wandelde het terrein af richting Pan American Highway 1. Er liepen wat mannen en vrouwen rond, links en rechts zag ik wat spelende kinderen. In de brede groene berm langs de weg zag ik een jongen zitten. Hij viel me op omdat hij de leeftijd had van mijn eigen jongens en in hun bewoording er ‘chill’ bij zat. “Héél chill”: zouden ze in koor gezegd hebben. Zo chill dat ik het letterlijk beeldig vond. De ochtendzon viel zacht over hem neer. De rust die hij uitstraalde stond haaks op de drukte in de comedor. Ik twijfelde even: zou ik wel een foto nemen? Ik sprak hem aan en vroeg of het ok was dat ik een foto van hem maakte. Hij antwoordde, eveneens chill, dat het ok was. Ik vroeg zijn naam. “Marvin” zei hij zacht. In mijn hoofd weerklonk terstond een lekkere Motown-groove. De dag kon niet meer stuk. Ik maakte een paar foto’s, bedankte hem en schonk hem mijn glimlach. Hij glimlachte minzaam terug. Het broodje dat ik uit de comedor had meegenomen, om de komende uren tot Huehuetenango door te komen, schonk ik hem ook. Hij kon het beter gebruiken dan ikzelf dacht ik. Ik hoor het je al denken: “wat heeft Marvin met koffie te maken?” Gaat nu zo dadelijk blijken dat hij mij meenam naar een prachtige plantage. Het had ge kunt, misschien heeft hij wel familie actief in de koffie. Ik heb het hem niet gevraagd. Neen, Marvin zijn pad kruiste simpelweg mijn pad (of omgekeerd). Onze ontmoeting had niets met koffie te maken. Maar tegelijkertijd had ze er alles mee te maken. Zonder koffie was ik die ochtend niet onderweg geweest. Was ik niet voor het ochtendgloren op een shuttle bus gestapt omringd door toeristen die richting Chiapas in Mexico gingen. Een coffee sourcing trip en de uitbouw van direct trade relaties met koffieboeren ver van hier draaien voor mij ook rond het verwelkomen van onverwachte ontmoetingen en gebeurtenissen. Alles wat niet koffie is, kleurt evenzeer het plaatje van een koffie herkomstland in en maakt het beeld ervan én de koffie completer. Het doet je nadenken. Beseffen dat dingen anders zijn. Dat onze westerse bril meer weg heeft van oogkleppen dan we zelf willen toegeven. Dat onze gedachten en inzichten maar waard zijn wat ze zijn binnen 'onze' context. De taxi-chauffeur die me die ene keer met schwung de politieke situatie van zijn land beschreef. Die andere keer dat Walter (jawel, Walter), een toeristische gids in Antigua, ook even als ‘taxista’ dienst deed en me op weg naar de hoofdstad zijn bewondering voor de Maya-cultuur uit de doeken deed. Of die keer dus dat Marvin chill in de berm langs Highway 1 zat. Het zijn allemaal penseelstreken op het koffie canvas van een herkomstland. En zo nu en dan schiet het me weleens door mijn hoofd: hoe zou het eigenlijk met Marvin zijn? Het ga je goed Marvin, tot ergens onderweg. Hasta la vista!
Lees meer

DAAR IS EM! DAAR IS EM!

06/04/2021

Eureka! Eureka! Eindelijk is ie er, onze nieuwe website. En of ie staat te blinken! Deze site had er al lang moeten zijn. Al héél lang natuurlijk. We snakken er al jaren naar om jullie een beter zicht te geven op al onze activiteiten. Om onze foto's, die we de voorbije jaren in de herkomstlanden maakten, aan jullie te tonen. Neem een lekkere tas koffie bij de hand en geniet mee van ons verhaal. We hopen van harte dat de geuren & kleuren waarmee we ons verhaal uit de doeken doen jullie weten te prikkelen. We nemen jullie graag mee op sleeptouw langs koffieplantages ver van hier en hopen dat de geur vanversgebrande koffie plotsklaps jullie neuzen binnen waait. Geniet van koffie. Van betere specialty koffie. Van koffie waar het verhaal voor een keer wél echt van klopt. Moet het nog gezegd? Jullie zijn allemaal van hart welkom op onze site en vriendelijk uitgenodigd om onze koffie te ontdekken.
Lees meer

WA MAKE? KOFFIE NATUURLIJK!

BARISTA TRAINING
(AKA ‘LET ME ENTER-TRAIN YOU!’)

Het doorgeven van het brandend vuur, de passie, de inzichten,… doen we uiterst graag. We leren zelf iedere dag dingen bij en we geraken gelukkig nooit uitgeleerd. Het is dan ook uiterst boeiend om in een workshop of training onze ervaring en zogenaamde ‘lessons learned’ met geïnteresseerden te kunnen delen.

  

   

Reeds meer dan 200 baristas in spé hebben onze bakken vol goesting ongegeneerd over zich heen gekregen. Misschien ben jij wel de volgende!

Kijk eens op de website van het Centrum Voor Avondonderwijs voor de barista-opleiding die wij in Hasselt voor hen verzorgen.

Latte Art

Training op maat

Zoek je een training op maat, een workshop voor jouw vereniging of bedrijf, een training van jouw horeca-medewerkers, organiseer je een event dat betere koffie verdient of heb je als ‘food & beverage’ bedrijf graag eens een andere mening of afwijkende kijk op de zaak? Neem dan contact met ons op.

ZET JE SCHRAP 

Thuis koffie ‘brouwen’ is niet alleen leuk. Als je een beetje weet hoe & wat en met vers gebrande koffie werkt die je à la minute maalt dan wordt het ook nog eens een 'lekker ding' waar familie, vrienden & kennissen van kunnen mee genieten.

Verspreid over wat blogberichten zullen we in de komende tijd enkele zetmethodes uit de doeken doen.  Bij deze geven we alvast een aanzet die bij iedere zetmethode van belang is. Klaar? Hier komen ze.

1. Versgebrande koffie

Het eerste en misschien wel belangrijkste advies. Vraag of kijk wanneer de koffie geroosterd werd. Als de koffie een aantal dagen heeft kunnen rusten na het roosteren dan kan je er mee aan de slag. Probeer jouw koffievoorraad binnen de maand na roosterdatum op te gebruiken.

2. A la minute gemalen koffie

Ons advies: koop aub een koffiemolen. Vanaf dan kan je koffiebonen kopen en kan je à la minute jouw koffie malen. Dat is een wereld van verschil versus de voorgemalen koffie die voor je er erg in hebt al verouderd is.

3. Water

Probeer eens jouw koffie te bereiden met Spa reine. Doordat dit mineraalwater weinig droogrest bevat gaat jouw koffie helder van smaak zijn. Als je dan nog jouw watertemperatuur tussen de 92 en 94°C houdt, ben je er helemaal (je kan met lagere temperaturen experimenten maar onder de 88°C zouden we het toch niet gaan zoeken).

4. Brew ratio

De klassieker is 60g koffie per liter water. Dit is een goed begin punt. Meer dan 10% over-doseren zouden we niet direct adviseren.

5. Maak jouw filter nat

Papier is het meest gebruikte filtermateriaal. Het papier houdt de in koffie aanwezige oliën tegen en zorgt zo voor een heldere, transparante koffie. Plooi de papieren filter op de naden en plaats deze in de filterhouder. Maak vervolgens de filter nat met warm water. Doe dit overvloedig zodat de filter verzadigd is met water, warm is en mooi tegen de wand van de filterdrager kleeft. Op deze manier vermijd je niet alleen een eventuele papiersmaak. Je zorgt er ook voor dat noch het water dat je opgiet noch de eerste milliliters koffie die je onttrekt in het papier eindigen. Je wil namelijk dat het water voor extractie zorgt en dat de koffie in jouw tas terecht komt. Als jouw papieren filter reeds verzadigd was met warm water dan heb je daar alvast geen last meer van.

6. Turbulentie

Haal die lange ijscrème lepel alvast vanonder het stof. Koffie of beter het water dat bovenop de koffie staat vraagt om door elkaar geroerd te worden. Vermijd in de koffie (de koffiedrab zoals we dat zeggen) te roeren maar roer wel stevig door het water (‘creating turbulence’). Door het roeren gaat de gemalen koffie beter (lees evenwichtiger) met het water in contact komen en gaat de extractie toenemen. Als je het goed doet, ga je een meer gebalanceerde filterkoffie krijgen.

7. Geniet

Giet de koffie in en neem rustig plaats. Staar even wat naar buiten of neem alvast een boek ter hand. Zet dat ene album nog eens op dat je al een tijdje niet meer luisterde. Prima, je bent er klaar voor. Neem je eerste slok en wacht dan geduldig af. Laat de koffie wat afkoelen. Rond de 60°C is een mooie temperatuur om van een warme tas koffie te genieten. Wil je nog wat meer ontdekken laat de koffie dan nog wat verder afkoelen tot ongeveer lichaamstemperatuur. En dan, dan ontdek je al de smaakgeheimen die de koffie al die tijd verborgen hield. Geniet ervan!